Başarılı İnsanlar Nasıl Sorular Sorarlar?

Soru sormak bir sanat.

Harekete geçiren ve iz bırakan sorular sorabilmek ise başarılı insanların en önemli ortak özelliklerinden biri.

İnsanlık tarihi boyunca her bir gelişim adımı sorulan soruların içeriği ile şekil almış. Sorulardaki küçük değişiklikler bizleri bambaşka yerlere ulaştırmış. Örneğin, insanlar yüzlerce yıl boyunca “Suya nasıl ulaşırız?” sorusunu sorarak göçebe toplumlar kurmuşlar. Bu soru “Suyu kendimize nasıl getiririz?” olarak değiştiği anda yaşama şekli de değişmeye başlamış.

“Bir insanın zekâsı, verdiği cevaplardan değil, sorduğu sorulardan anlaşılır” diyor Albert Einstein.

O halde zekamızı yansıtacağımız ve bizi başarıya götürecek güçlü soruları nasıl sorabiliriz?

Soruların Gücü – Sorularını Değiştir, Hayatın Değişsin kitabının yazarı Marilee G. Adams kitabında başarılı insanların sorduğu güçlü soruları harika bir dil ile anlatmış. Yazar soru tiplerini “öğrenici” ve “yargılayıcı” olarak ikiye ayırıyor.

Öğrenici sorular soran bireyler meraklı, yaratıcı, çözüm odaklı ve yeniliklere açıklar. Peşin hükümlü olmadan gerçek anlamda bilgi almak, çözüm üretmek isteyen işbirliğine açık sorular yönlendiriyorlar.

Hedeflerimiz neler? Bu konuda ne yararlı olur? Seçeneklerim neler? Diğerleri ne düşünüyor? Gibi sorular “öğrenici” grubuna örnek sorular.

Yargılayıcı sorular da ise bir şeyi öğrenmek yerine karşımızdaki kişiyi suçlamak, yönlendirmek ya da sıkıştırmak gibi hedefler öne çıkıyor. Bu tip sorular aslında bir tepkiyi, itirazı, suçlamayı yansıtıyor.

“Yine mi erken ayrılıyorsun?”, “Kim suçlu?”, “Hep kaybeden biz mi olacağız?” gibi yargılayıcı sorular yönlendirdiğimizde odağımızda çözüm yolları yerine problemler yer alıyor.

Kendimize ve başkalarına güçlü sorular sorabilmenin zamanımızı ve enerjimizi daha verimli kullanmamıza katkısı tartışılamaz.

O halde başarıya giden yolda sorularınıza tekrar göz atmaya ve “öğrenici” sorulara odaklanmaya ne dersiniz?

 

Gülşah Şişman

Profesyonel Koç, Eğitmen

www.gulsahsisman.com

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir