Başarılı Takımların Sırları

Ülkemizde takım denilince akla her ne kadar futbol maçları gelse de, kurumsal firmalar takım etkinliğini geliştirebilmek ve takımlarına liderlik edebilen yöneticilerle çalışabilmek için büyük yatırımlar yapıyorlar. 
Kurum içerisindeki departmanların yani takımların her biri aslında kurumu ileriye taşıyan birer lokomotif gibi. Takımların üyeleri ancak kendi içlerinde ve diğer takımlarla senkronize çalışmaya başladıkça yapılan işler kurumsal başarı kapılarını aralıyor. 
Geçtiğimiz günlerde global danışmanlık firması EY'in, yüksek performanslı takımların ortak özellikleri ile ilgili bir araştırmasını inceledim.  Çalışma oldukça detaylı, yapılan araştırmalardan pek çok sonuç çıkarılabilir. 
Bu çalışmanın sonucunda, takım performansını geliştirmeye yönelik basit ve etkili bir formülü cebime attım diyebilirim :) 
Ortak Vizyon + Farklı Yetkinlikler + Kalite & Sonuç Odaklılık Yüksek Performans 
Bu parametrelere kısaca değinecek olursak;
 
1. ORTAK VİZYON
1753b9eeddd89bb"Başarılı bir takımın, pek çok elleri ve tek bir beyni vardır."
Araştırmaya göre yüksek performanslı takımların üyeleri net çizgilerle anlatılmış ve tüm takım tarafından özümsenmişortak bir vizyon için çalışıyor. Aynı yöne bakarak ortak bir amaç için çalışmak ve bunun farkında olmak performansı geliştiren ilk kilit nokta diyebiliriz.
2. FARKLI YETKİNLİKLER 
"İçinde RENK yoksa, dışarıda gökkuşağı arama." 
Çeşitlilik zenginliktir. EY'in çalışmasına göre yüksek performanslı takımlarda üyeler birbirinden farklı yetkinliklere sahipler. Önce kendilerini sonra da ekip arkadaşlarını güçlü ve gelişime açık yönleri ile birlikte tanıma şansına erişiyorlar.  Takım içerisinde roller ve görev tanımları üyelerin kişilik profillerive yetkinliklerine göre dağıtılmış durumda.
 
3. KALİTE ve SONUÇ ODAKLILIK
ab727f0414b899d
"Gideceğiniz yeri bilmiyorsanız vardığınız yerin önemi yoktur."
 
Zaman yönetiminde, iş üretiminde ve en önemlisi iletişimde kalite ve sonuç odaklılık değerleri ile çalışıyorlar. Bu alanlarda gelişmek için entelektüel sermayelerine yatırım yapıyorlar.Tüm bunlar ile birlikte de performans göstergeleri kendiliğinden gelişiyor.
 
Yukarıdaki parametrelere ek olarak takım performansını geliştirmek için pek çok bilimsel uygulama mevcut. İlerleyen dönemlerde bu uygulamalar ile ilgili paylaşmak istediğim çok şey var. Fakat bu uygulamalara derinlemesine inmeden önce bence farklı yetkinliklerle dolu bir takımı oluşturmaktan daha değerliolan  bir kavramla yazımı sonlandırmak istiyorum: farklı yetkinliklerle dolu bir takımı koruyabilmek. 
Güçlü kurumları çalışanlarını tanıyan ve yetkinliklerini farkına varan güçlü liderler inşa edebiliyor.
Sevgiyle kalın,
Gülşah Şişman

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir