Kendini Tanımak Neden Bu Kadar Önemli?

Sokrates'in ders verdiği Apollon Tapınağı'nın kapısında iki kelimelik bir cümle yazar: "Kendini Tanı".

Kendini tanımak içsel bir yolculuktur. Sadece sevdiğin rengi, hoşlandığın müziği anlamaya çalışmaktan öte bir kavramdır. Değerlerini, yaşam amacını, güçlü ve zayıf yönlerini bilmek, kendini bir bütün olarak sevebilmektir. Kendini tanıyabilen ve varlığının anlamını keşfeden insan, gelişim kapılarını aralamış demektir.

Peki kendimizi tanımak neden bu kadar önemli?

95f1add13e8fcb2

Kendini tanımak özgüveni geliştirir:

Özgüvenli olmak yetkinliklerinin farkında olmayı, kendine değer vermeyi ve güven duymayı gerektirir. Hayatın hangi alanında olursa olsun, kişinin özgüvenli bir duruş sergilemesi başarılı ve mutlu olabilmesi için gereklidir. Kendini tanıyan, güçlü ve gelişime açık yönlerini farkına varan kendiyle barışık kişiler hayatta daha başarılı bir şekilde  ilerlerler.

c8a0c6587548aef

Kendini tanımak doğru hedefler koymaya yardımcıdır:

Anlamlı ve realistik hedeflerle ilerlemek hem zaman yönetimi hem de iç motivasyon gelişimi için çok önemlidir. Kendini tanıyan bireyler, sınırlarının ve yetkinliklerinin farkındadır. Eğitim ve kariyer hedeflerini  bu doğrultuda  belirler ve daha başarılı olmanın kapılarını aralarlar. Kendileri ile ilgili daha doğru kararlar alırlar.

113e477bd0a09d2

Kendini tanımak iletişimi güçlendirir:

Kişilik psikologlarından John D. Mayer,  Psychology Today dergisindeki bir makalesinde kendilerini daha derin anlamaya çalışan insanların duygusal zekasının geliştiğini paylaşıyor. Duygusal zekası gelişen bireyler de insan ilişkilerinde daha başarılı adımlar atıyorlar.

İnsan kendini bilip artı ve eksileri ile birlikte kabul ettiği müddetçe hayatta daha başarılı ve mutlu olmanın kapılarını aralayabilir. Eğitim ve kariyer hayatında kendi rotasını daha emin adımlarla çizebilir.

Tıpkı Yunus Emre'nin "İlim kendin bilmektir" şiirinde söylediği gibi...

"İlim ilim bilmektir
İlim kendin bilmektir
Sen kendini bilmezsin
Ya nice okumaktır"

Sevgiler

Gülşah Şişman

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir